Evalueren – The lost art of reflection

Door Thijs 22 mei 2017

Home » Evalueren – The lost art of reflection

Teams moeten beter leren evalueren

Evalueren, wie neemt er echt de tijd voor? In onze TeamQ onderzoeken (die wij uitvoeren om van alle leden van een team te horen hoe zij de samenwerking binnen en buiten het team ervaren) komt heel vaak naar voren dat het team onvoldoende tijd neemt voor evaluatie. Niet vaak genoeg, niet op de juiste manier. Ze denderen maar door zonder de tijd te nemen om van en met elkaar te leren. Er is zeker een behoefte aan continu ontwikkelen, maar er wordt geen tijd voor vrij gemaakt. Een gemiste kans!

Het is belangrijk om op gezette tijden met een kritisch oog te kijken naar je resultaten en het proces ernaartoe. Hoe vlotten we? Moeten we de resultaten of de verwachtingen bijstellen? En hoe werken we eigenlijk samen?

Alvast een tip: “Plan bij het nemen van besluiten direct een evaluatiemoment in de teamagenda. Noteer daarbij ook de criteria waarop je het resultaat wilt evalueren. “

Verschillende evaluatievormen

Zoek zelf naar de juiste mix van evalueren die bij jouw team past.  Een basale werkvorm die je met je team kunt doen, is het bewust doorlopen van alle stappen in een evaluatieproces. Voor meer manieren van evalueren (Howdidwedo’tje, Dag Start-Up, Vergadering evalueren, de Kwartaalcheck en de BOT-sessie Benen Op Tafel-sessie) verwijzen we je naar ons boek Tools voor Teams.

Werkvorm 3: Stappenplan Evalueren doe je zo

Inleiding

Goed evalueren is moeilijker dan je denkt. Dit komt onder andere doordat je vaak snel iets vindt van de resultaten die je behaald hebt. Dit leidt nogal eens tot snelle conclusies en oplossingen, waarbij je de achterliggende problemen doorgaans niet boven tafel krijgen.

Doel

Verdieping aanbrengen in de evaluatie van het team.

Wanneer inzetten

Deze werkvorm zet je in als je als team grondig wilt leren evalueren. Als zich binnen het team herhalende patronen voordoen die moeilijk te doorbreken zijn.

Instructie

Stap 1: Bepaal wat je wilt evalueren.
Baken het onderwerp af en maak het zo specifiek mogelijk. Vat samen wat je gaat evalueren. Op deze manier weet iedereen waar het wel (en niet) over gaat. Een inleiding is vaak prettig om op aan te haken. Geef nog even het verloop en de gewenste situatie in woorden weer.

Stap 2: Bepaal de aandachtsgebieden waarop je wilt evalueren.
Wat vind je belangrijk om mee te nemen in de evaluatie? Voorbeeld van aandachtsgebieden:

  • Evaluatie van een Taak / Product / Dienst:
    We kijken…

    • naar het tijdschema.
    • vanuit meerdere perspectieven (klant, onze zelf, management).
    • naar de kosten.
  • Evaluatie van samenwerking:
    We…

    • focussen op wat goed gaat én op wat beter kan.
    • horen van iedereen iets over hoe hij zich op dit moment in het team voelt.
    • kijken naar de effectiviteit van onze samenwerking.

Stap 3: De teamleider start.
Nodig teamleden vervolgens uit om hun meningen en ervaringen te verwoorden.

Stap 4: Voer het inhoudelijke evaluatiegesprek.
Evalueer en zorg daarbij dat je iedereen gehoord hebt.

Stap 5: Bepaal verbeteracties en leg ze vast.
Maak ze SMART (zie de Werkvorm: Resultaten SMART Formuleren).

Stap 6: Evalueer de evaluatie.
Hoe heeft iedereen deze evaluatie ervaren? Waar ben je blij mee, wat kan beter? Formuleer minimaal één verbeterpunt voor de volgende evaluatie.

 

What’s next

In de volgende blog gaan we in op het inzetten van mensen op talent. Een van de leukere manieren om mensen echt vrolijk te maken!

TeamQ invullen

Wil je eerst een scherper beeld van wat jouw team nodig heeft? Vul dan gratis onze TeamQ vragenlijst in en je krijgt een beeld van hoe jij jouw team scoort op de 4 dimensies.

Probeer TeamQ Gratis

Wil jij jouw team zelf ontwikkelen?
Start met het invullen van een gratis TeamQ!